BEGELEIDING

Wielerploeg Groot Amsterdam is een samenwerking van 3 verenigingen uit de regio groot Amsterdam; ZWC DTS uit Zaandam, WTC de Amstel uit Amstelveen en ASC Olympia uit Amsterdam. Samen vertegenwoordigen zij zo’n 900 wielrenners.

MISSIE

Vanuit een passie voor het wielrennen en het bundelen van de wielerkrachten:

  • Beste wielerploeg voor Elite en Beloften
  • Maatschappelijk betrokken
  • Een waarde in de regio
  • Een voorbeeld voor de wielersport

VISIE

Doel van deze samenwerking is het bundelen van de wielerkrachten en op die manier een volwaardige en kwalitatieve ploeg op Elite / Belofte niveau te formeren. Renners van de verenigingen uit deze groep krijgen een aansprekend programma aangeboden waardoor zij niet hoeven over te stappen naar andere teams maar zich verder kunnen ontwikkelen in een bekende omgeving.
Naast het behouden van de renners is een ander belangrijk uitgangspunt van de wielerploeg, het opleiden van talenten, in eerste instantie voor de eigen ploeg maar eventueel ook voor het professionele wielrennen binnen de Nederlandse wielersport. Jonge renners die de overstap maken naar de beloften krijgen specifieke begeleiding en een individueel aangepast programma waardoor zij op een verantwoorde manier de volgende stappen nemen.

De Wielerploeg Groot Amsterdam wil bij de beste verenigingsploegen van Nederland behoren. Zij is ervan overtuigd dat met de huidige opzet dit mogelijk is. Waar een ploeg van WPGA koerst wordt er gereden voor de winst; : “een aanvallende wedstrijd instelling vanuit een Amsterdamse branie “.

STRATEGIE

De rennersgroep van de wielerploeg is omvangrijk. We onderscheiden een Top- en een Talentengroep. Van de eerste groep wordt een bepaald niveau verwacht welke nodig is om klassiekers en meerdaagse wedstrijden goed te kunnen rijden. Deze groep heeft een grote inzetbaarheid voor de wedstrijden. De Talenten (kunnen we ook kweekvijver noemen) groep kent twee soorten renners; de grootste groep zijn de beloftes die overkomen vanuit de junioren en waarvoor het belangrijk is dat zij de tijd krijgen om te groeien naar het gewenst niveau. Deze groep moet als doel hebben te willen doorstromen naar de Topgroep. Naast deze 1, 2e jaars beloftes zijn er ook wat oudere renners die reeds op hoog niveau hebben gekoerst maar het wat”rustiger”aan willen doen.

Professioneel is het uitgangspunt; het programma, de organisatie, de begeleiding en het materiaal dienen dit niet alleen uit te stralen maar ook te zijn.

PROGRAMMA

Het programma bestaat uit een groot aantal nationale- en Internationale wedstrijden.

Nationaal wordt de KNWU Clubcompetitie en de Topcompetitie gereden, aangevuld met een aantal UCI 1.2 en Nationale Vrije Klassiekers. Internationaal wordt er een uitgebreid programma door geheel Europa gereden.

UNIEKE SAMENWERKING

Structuur voor de lange termijn; wielerploeg wordt gedragen vanuit de verenigingen, allen met een lange wielerhistorie; Olympia ( 1898), DTS ( 1921 ) en de Amstel ( 1956 ). Vele kampioenen hebben deze verenigingen al voortgebracht. Betrokkenheid vanuit de regio is groot. Wielerploeg Groot Amsterdam is een aparte stichting met een bestuur wat gevormd wordt door mensen uit de verenigingen. Bestuur is autonoom maar legt verantwoording af aan de verenigingsbesturen en zoekt voortdurend naar binding met de achterban. Met een eigen begroting, waaraan de verenigingen ook een bijdrage leveren en met een zelfstandige relatie naar haar sponsoren.

In een directe samenwerking met de verenigingen wordt er gewerkt aan de doorstroom van hun Junioren. In een vroeg stadium maakt deze groep kennis met het koersen op hoog niveau. In 2016 start er een eigen junioren ploeg met een programma wat aansluit bij het team van WPGA.

GROEI

De Wielerploeg Groot Amsterdam ontwikkeld zich nog iedere dag. Hierbij onderscheiden we 3 belangrijke stappen:

  1. Positionering
  2. Professionalisering
  3. Profilering

De eerste stap gaat over; wat we willen, wat we kunnen, hoe we daar komen en wat ons bijzonder maakt. Daarna dienen we ook te organiseren wat we willen, het moet kloppen; zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Als laatste stap in dit proces dragen we uit wat we zeggen en doen. Het geheel is een bewegend proces waarbij iedere keer weer wordt gekeken naar de doelmatigheid t.o.v. onze uitgangspunten. Op die manier wordt de organisatie sterker en de resultaten beter.