Afsluitingsverhaal WPGA 2016 – een dagje weg met de stichting

Geschreven doorWPGA redactie,op december 7, 2016

En weer een wielerjaar is voorbij gegaan. Een jaar van trainen en koersen, van Voerendaal en de ploegentijdrit winnen en van dagen in de snikhete grupetto van de Dordogne. We moeten de balans opmaken: was het de moeite waard en doen we het nog een keer? Wat voerde de boventoon? Het verkneukelen of het verkreukelen? Het flikken of het geflikt worden? Plezier of spanning? Winst of verlies? Het is een vraag die iedereen voor zichzelf moet beantwoorden.

Maar was het voor WPGA dan de moeite waard? Gaan we het bij elkaar gescharrelde sponsorgeld en -materiaal nog een jaar inzetten voor een handjevol pubers op te dure fietsen? Als ik het mag zeggen, en dat mag ik vanwege mijn auteursrecht, dan gaan we het zeker nog een jaar doen. En dat zeg ik niet vanwege de geboekte resultaten. Die resultaten zijn slechts uitschieters en beschrijven niet de kern van het verhaal.

Een betere beschrijving is de inmiddels gevleugelde uitspraak: ‘weer een dagje weg met stichting “Doe een wens”’. Deze uitspraak klinkt enigszins negatief, maar raakt wel de essentie. We zijn een grote goede-doelen vereniging van renners en kader, al is het mij niet altijd duidelijk wie de vrijwilligers zijn en wie de wensers.

Als wij weer een dagje door Europa toeren met het busje en de auto dan gaan er wensen in vervulling. De een houdt het van de straat, de ander houdt het jong van geest. Weer een ander kan de ‘shit’ van werk, studie of leven begraven onder de overzichtelijke (en letterlijke) shit van een wielerploeg. Sommigen leren sociale vaardigheden (lees: puberale grappen maken) die ze in hun normale omgeving niet hadden geleerd. Velen krijgen de kans om te doen waar ze goed in zijn of krijgen de kans om te verbeteren waar ze niet goed in zijn.

Wij als WPGA, en wielerclubs in het algemeen, geven een heel klein deeltje van de samenleving een betere vorm. We zijn de militaire dienst van de huidige tijd: bij WPGA wordt je van een klein ettertje een echte man en van een echte man een goeie jongen.

Goeie jongens zullen we zijn, in ieder geval in 2017.


Geschreven doorWPGA redactie,op december 7, 2016