Op de rustdag even terugblikken

Geschreven doorWPGA redactie,op juni 15, 2022

Stage 1 | Grade Partenza, dagdromen over blauw en de lege lijst op service course. (Gradara – Argenta, 164,90 km).

De eerste van zeven Giro-ritten was een relatief vlakke etappe met aan het begin een klein heuveltje, meetellend voor het bergklassement. Op papier een mooi eerste doel, want pak je de punten, dan pak je de bergtrui zomaar even mee. Helaas hadden alle andere ploegen dezelfde gedachte en hangt er voorlopig geen blauwe trui op onze service course.. De rest van de dag verliep rustig, een aantal ploegen wilden er een sprint van maken en namen de koers onder controle. Door de dag heen reden onze vijf mannen attent mee, wat resulteerde in een knappe 6e plaats in het dagploegenklassement, de dagwinst ging naar eerstejaars belofte Alberto Bruttomesso (Zalf Euromobil Désirée Fior).

Stage 2 | Geen roze, wel de rode lantaarn. (Rossano Veneto – Pinzolo, 166,50 km).

Al vroeg in de etappe wisten twee renners zich los te maken van het peloton, dat liet begaan en toestond dat het tweetal een maximale voorsprong van 6 minuten bij elkaar wisten te rijden. Pas over half koers werd het tempo opgeschroefd en kregen verschillende renners het moeilijk. Bram kende een slechte dag en moest na 110 km het peloton laten gaan, het bleek de voorbode van een lange- en eenzame dag. Aan de voet van de voorlaatste beklimming moesten ook Bas en Jelte de rol lossen, Niek en Wessel zaten nog keurig in de grote groep maar ook na deze klim was het parcours nog flink lastig. Met nog 15 km zaten zij nog in het peloton, op 10 km zat Wessel in groep 2 en Niek in groep 3. Leo Hayter (Hagens Berman Axeon) kwam solo over de finish, gevolgd door een eerste groep met Wessel op ongeveer 40 seconden, Niek niet ver daarachter en nog wat later kwamen Bas en Jelte over de lijn. Bram kwam, ruim een half uur na de winnaar, op tijd binnen en mocht zich met trots rode-lantaarn-drager noemen.

Stage 3 | Hayter kroont zich tot koning tijdens de koninginnenrit (Pinzolo – Santa Caterina Valfurva, 177,10 km).

De derde rit van Pinzolo naar Santa Caterina Valfurva telde bijna 5000 hoogte meters met vier zware beklimmingen waar onder de Passo del Mortirolo. Vanuit het vertrek moest eerste ruim 16 km worden afgedaald, om vervolgens direct te klimmen. Al vroeg in de etappe moest Bram het peloton laten gaan, de strijd tegen zichzelf en tegen de klok een dag eerder eisten zijn tol, de koers wacht op niemand.. Niet veel later raakten ook Wessel, Bas en Jelte achterop, de etappe ontpopte zich als een waar slagveld en overal reden groepjes renners. Niek wist stand te houden in het eerste peloton van zo’n vijftig renners en begon in een goede positie aan de beklimming van de Motorolo, van 433- naar 1854 meter boven de zeespiegel. Was het slagveld al groot bij de 2 eerdere beklimmingen, op de flanken van de Mortirolo versplinterde ook het eerste peloton en werd het ieder voor zich en God voor ons allen. Voor de tweede dag op rij ging de winst naar een ontketende Leo Hayter (Hagens Berman Axeon) die in het roze mocht zegevieren, Niek volgde als 37e op een kleine 20 minuten na de winnaar.

Stage 4 | Consolideren en uit de problemen blijven (Chiuro – Chiavenna, 101,10 km).

Vandaag stond er een heuse overgangsetappe op het programma, relatief kort en zonder lastige beklimmingen. In de praktijk echter, bleek de start lastiger dan gedacht en ook de finale was verraderlijk, met smalle wegen en veel bochten. Uit de problemen blijven en niet onnodig tijd verliezen was het devies, waar de heren goed in zijn geslaagd. De dag eindigde in een sprint waarin Niek (17), Bas (28) en Wessel (29) in de eerste groep- en Jelte op een handvol seconden finishen. Goed voor een vijfde plek in het dagploegenklassement, de dagwinst ging naar Riley Pickrell (Israel Cycling Academy).

Er staan nog drie lastige dagen in de Piemonte op het programma.