INFO

Wielerploeg Groot Amsterdam is een samenwerking van 3 verenigingen uit de regio groot Amsterdam; ZWC DTS uit Zaandam, WTC de Amstel uit Amstelveen en ASC Olympia uit Amsterdam. Samen vertegenwoordigen zij zo’n 900 wielrenners.

MISSIE

Vanuit een passie voor het wielrennen en het bundelen van de wielerkrachten:

  • Beste wielerploeg voor Elite en Beloften
  • Belofte opleidingsploeg
  • Maatschappelijk betrokken
  • Een waarde in de regio
  • Een voorbeeld voor de wielersport

VISIE

Doel van deze samenwerking is het bundelen van de wielerkrachten en op die manier een volwaardige en kwalitatieve ploeg op Elite / Belofte niveau te formeren. Renners van de verenigingen uit deze groep krijgen een aansprekend programma aangeboden waardoor zij niet hoeven over te stappen naar andere teams maar zich verder kunnen ontwikkelen in een bekende omgeving.

Naast het behouden van de renners is een ander belangrijk uitgangspunt van de wielerploeg, het opleiden van talenten, in eerste instantie voor de eigen ploeg maar eventueel ook voor het professionele wielrennen binnen de Nederlandse wielersport. Jonge renners ( junioren)  die de overstap maken naar de beloften krijgen extra begeleiding en een individueel aangepast programma waardoor zij op een verantwoorde manier de volgende stappen nemen.

De Wielerploeg Groot Amsterdam wil bij de beste verenigingsploegen van Nederland behoren. Zij is ervan overtuigd dat met de huidige opzet dit mogelijk is. Waar een ploeg van WPGA koerst wordt er gereden voor de winst; : “een aanvallende wedstrijd instelling vanuit een Amsterdamse branie”“.

STRATEGIE

De rennersgroep van de wielerploeg is omvangrijk, daarbij zijn de belofte renners het meeste vertegenwoordigd. Wil je als belofte renner je kunnen aansluiten bij de ploeg dan dien je een goed niveau te hebben. Dit betekent dat wij van renners verwachten dat zij in de Nederlandse klassiekers en wedstrijden actief mee kunnen koersen en rijden met Branie, Lef en Gogme.  Op het internationale vlak willen we dat de ploeg en de individuele renners een goede indruk achterlaten en waar dat kan om de prijzen meerijden.  Vanuit de wielerploeg zijn wij ervan overtuigd dat met de juiste instelling en het uitgebreide programma een goede mogelijkheid biedt aan renners om zichzelf als wielrenner te ontwikkelen. In het programma wordt rekening gehouden met deze oververtegenwoordiging van deze groep renners. We rijden met de ploeg veel U23 wedstrijden, vaak in het buitenland.  Dit internationale programma laat renners direct kennismaken met koersen op heuvelachtige en bergachtig terrein, essentieel voor de ontwikkeling. Naast de Belofte groep is er binnen de ploeg altijd plaats voor een aantal ervaren renners, enerzijds om het niveau van de wielerploeg te continueren, maar ook om belofte renners in de koers de helpen door hun ervaring te delen.

Professioneel is het uitgangspunt; het programma, de organisatie, de begeleiding en het materiaal dienen dit niet alleen uit te stralen maar ook te zijn. Wij vragen van renners een volwassen houding, met respect voor elkaar, de begeleiding, andere wielrenners en onze sponsoren en partners.

 

PROGRAMMA

Het programma bestaat uit een groot aantal nationale- en Internationale wedstrijden.

Nationaal wordt de KNWU Clubcompetitie en de Topcompetitie gereden, daarnaast vanaf 2019 ook de “Road Series” een U23 competitie in  Belgie en Nederland. Aangevuld met een aantal UCI 1.2 en Nationale Vrije Klassiekers. Internationaal wordt er een uitgebreid programma door geheel Europa gereden. In totaal komt dat voor 2019 op 68 koersdagen.

 

UNIEKE SAMENWERKING

Structuur voor de lange termijn; wielerploeg wordt gedragen vanuit de verenigingen, allen met een lange wielerhistorie; Olympia (1898), DTS (1921) en de Amstel (1956). Vele kampioenen hebben deze verenigingen al voortgebracht. Betrokkenheid vanuit de regio is groot. Wielerploeg Groot Amsterdam is een aparte stichting met een bestuur wat gevormd wordt door mensen uit de verenigingen. Bestuur is autonoom maar legt verantwoording af aan de verenigingsbesturen en zoekt voortdurend naar binding met de achterban. Met een eigen begroting, waaraan de verenigingen ook een bijdrage leveren en met een zelfstandige relatie naar haar sponsoren.

In een directe samenwerking met de verenigingen wordt er gewerkt aan de doorstroom van hun Junioren. In een vroeg stadium maakt deze groep kennis met het koersen op hoog niveau. In 2016 start er een eigen junioren ploeg met een programma wat aansluit bij het team van WPGA.

GROEI

De Wielerploeg Groot Amsterdam ontwikkeld zich nog iedere dag. Hierbij onderscheiden we 3 belangrijke stappen:

  1. Positionering
  2. Professionalisering
  3. Profilering

De eerste stap gaat over; wat we willen, wat we kunnen, hoe we daar komen en wat ons bijzonder maakt. Daarna dienen we ook te organiseren wat we willen, het moet kloppen; zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Als laatste stap in dit proces dragen we uit wat we zeggen en doen. Het geheel is een bewegend proces waarbij iedere keer weer wordt gekeken naar de doelmatigheid t.o.v. onze uitgangspunten. Op die manier wordt de organisatie sterker en de resultaten beter.