Verenigingen


Wielerploeg Groot Amsterdam is een samenwerking van 3 verenigingen uit de regio groot Amsterdam; ZWC DTS uit Zaandam, WTC de Amstel uit Amstelveen en ASC Olympia uit Amsterdam.


Zaanlandse Wieler Club DTS

Opgericht in 1921. Dus dit jaar bestaat de club 100 jaar. In 1922 deed DTS voor de eerste maal mee aan een NCK, zonder enig resultaat. Bijna negentig jaar later, in 2011 weten Niki en Mike Terpstra, Rick Flens, Thijs Al, Reinier Honig en Yoeri Havik echter voor de zesde keer deze titel te pakken in de hoogste regionen op de weg. Het jaar waarin DTS haar negentig jarig bestaan vierde. In 1972 won een DTS-ploeg de Nieuwelingen Clubtrofee, in 2003 werd er een Juniorenteam kampioen van ons land, terwijl in 2007/2008 de nationale titel op de baan werd binnen gehaald. Dat hadden ze ‘toen’ nooit durven dromen!

Toen… op 29 maart 1921 kwamen in café Booij aan de Padlaan in Krommenie een aantal heren bijeen. De bijeenkomst had tot doel de oprichting van een wielerclub voor de Zaanstreek. het was dan ook dié avond dat dat deze heren kwamen tot de oprichting van de Zaanlandse Wielerclub DTS, Door Training Sterk. De heren waren zich in hun eigen enthousiasme niet bewust van het feit dat de Zaanse regio nog niet geheel rijp bleek voor deze tak van sport. Over het algemeen keek het ietwat calvinistische volkje er maar met een schuine blik naar. Vreemde manne in enge korte broeken op fietsen die ook al heel anders waren. De beginjaren werden er dan ook niet makkelijker door. Onder aanvoering van voorzitter Cornelisse, die later niet voor niets de bijnaam ‘spil van DTS’meekreeg, werd langzaam maar trefzeker de wielersport gelanceerd.

in eerste instantie middels zgn. vaardigheidsritten en later met grasbaanraces op de regionale voetbalvelden, die zouden uitmonden in een ongekend succes waar grote drommen publiek op af kwamen. Vanaf de oprichting is DTS de enige club in Noord-Holland boven het IJ, hoewel de groei daarvan later vrij snel zou toenemen. Op 26 september 1932 krijgt de club Koninklijke Goedkeuring waar het de statuten betreft. Na een wat wankele start kwamen toch de eerste echte wedstrijden. Jarenlang was de polder de Wijde Wormer het decor van ettelijke clubwedstrijden (FOTO 2) en Zilveren Molentoernooien. Toernooien die een landelijk bekendheid en deelnemersveld kende. Daar leerde men fietsen, was in die dagen een vaak gebezigde term. Em heel misschien was dat ook wel zo. Het aantal kampioenen dat DTS heeft ‘afgeleverd’ beslaat een lange lijst met klinkende namen, die u elders op deze site zult aantreffen.

Het begon al in 1937 toen henk Verhagen op de baan een Juniorentitel wist te behalen. In 1942 zou da Assendelver Dirk Mooij in Chaam beslag weten te leggen op de eerste titel op de weg bij de Amateurs. In 2010 werdvoor de 65e keer de Ronde van noord-Holland verreden, het geesteskindje van ere-voorzitter Kobus Cornelisse. De oudste klassieker van Nederland die nog altijd voor velen tot de verbeelding spreekt en is ondergebracht in een goed lopende stichting die op professionele wijze wordt gerund. In de polder waar het ooit allemaal begon kreeg DTS eind jaren ’80 haar eigen parcours en clubhuis, na jarenlang op diverse plaatsen een tijdelijk ‘verblijf’ te hebben gehad. De complete geschiedenis van DTS wordt op unieke wijze samengevat in een kroniek die uit meerdere delen bestaat


WTC de Amstel


A.S.C. Olympia

Op 27 november 1898 werd A.S.C. Olympia opgericht, een Amsterdamse wielervereniging die in de loop van de 20e eeuw haar stempel zou gaan drukken op de Nederlandse wielersport. Zij bracht niet alleen tal van wereldkampioenen voort, maar onderscheidde zich ook al snel als organisator van grote wielerkoersen.
Na enkele eendaags koersen werd geopteerd voor een etappewedstrijd door heel Nederland: de Olympia’s Tour. In 1909 vond de eerste editie ervan plaats; een wedstrijd van drie etappes met een rustdag.
Inmiddels heeft Olympia onlangs haar 120 ste verjaardag gevierd. Is de vereniging vooral in de breedte gegroeid, naast een aparte MTB groep, is er plaats voor de Fietsbelles en Le Routiers en Handbikers. Naast de creatieve beoefening van de wielersport blijft de prestatie belangrijk. Carolien van Herrikhuizen en Nils van 't Hoenderdaal zijn de laatste wereldkampioenen ( 2017 en 2018). Met de samenwerking bij WPGA wil Olympia ook naar de toekomst een mogelijkheid bieden voor de talenten om zich op het hoogste niveau te ontwikkelen.